уторак, 3. август 2010.

Naltrekson - lek za narkomaniju i alkoholizam

Blokira efekte opijata, smanjuje želju za alkoholom

Ruska metoda za lecenje narkomanije koristi naltrekson kako bi olakšala pacijentima početke apstinencije i zdravog života.

prevedeno i uređeno sa: about.com

Naltrekson je antagonista opoidnih receptora i primarno se koristi u lečenju alkoholne i opijatske zavisnosti. Naltrekson hidrohlorid se prodaje pod imenima Revia i Depade. Forma naltreksona sa produženim dejstvom se prodaje pod imenom Vivitrol.

Kako funkcioniše naltrekson?

Kod ljudi koji su prestali sa konzumacijom alkohola, Naltrekson smanjuje želju za alkoholom koju mnogi od zavisnika od alkohola iskuse posle prestanka opijanja. Nije potpuno jasno kojim mehanizmima naltrekson deluje na smanjenje želje za alkoholom, ali neki naučnici veruju da to postiže uticanjem na nervne putanje u mozgu u kojima se nalazi neurotransmiter dopamin.

Što se tiče onih koji su zavisni od opijata, naltrekson blokira dejstvo droga kao što su heroin i kokain na mozak. Kao antagonista opijata, Naltrekson jednostavno blokira normalnu reakciju mozga (zadovoljstvo) na unešene opijate.

Kako se uzima naltrekson?

U formi tablete, naltrekson se obično prepisuje jednom dnevno. Generalno, on se daje 12 nedelja kod pacijenata koji su prestali sa pićem da bi im pomogao da prevaziđu želju za alkoholom u ranoj fazi apstinencije kada je i rizik od relapsa najveći. Kako naltrekson blokira dejstvo opijata, ponekad se prepisuje i na 12 meseci onima koji se leče od narkomanije.

Šta su neželjeni efekti?

Za neke pacijente, naltrekson može da izazove poremećaj u varenju, munčninu, anksioznost ili bol u zglobovima. Ovi simptomi su obično blagi i kratkotrajni, ali ponekad mogu biti jači u potrajati neko vreme.

U retkim slučajevima, naltrekson može da izazove ozbijnije simptome kao što su konfuzija, sporost, halucinacije, povraćanje, stomačni bol, osip kože, dijareju ili zamućen vid. Ako pacijent ima bilo koji od ovih simptoma, treba da se odmah javi svom lekaru.

Velike doze naltreksona - predoziranje - mogu da izazovu prestanak rada jetre. Pacijenti treba odmah da prestanu da uzimaju naltrekson ako imaju neki od sledećih simptoma: povećan umor, neobjašnjivo krvarenje ili modrice, gubitak apetita, bol u gornjem desnom delu stomaka, tama urin, žute beonjače.

bitno je da se naltrekson koristi kada je organizam već očišćen od droge ili alkohola, znači koristi se za pacijente koji su već prestali sa štetnim ponašanjem.

2 коментара:

  1. bitno mi je da znam, posto se lecim za narkomaniju, moguce li je popiti koje pivo ili i od toga nista ???

    ОдговориИзбриши
  2. ne bi bilo pozeljno alkohol- provocira zelju za drogom, smanjue kontrolu nad svojim ponasenjem

    ОдговориИзбриши