петак, 16. јул 2010.

Kuća nade za narkomane (magazin praktika)

U poseti specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti "Dr Vorobjev"

preuzeto sa sajta klinike Dr Vorobjev (ruska metoda za lecenje narkomanije)

U specijalnoj ruskoj bolnici "Dr Vorobjev", u Zemunu, gde pomoć traži stotine narkomana i alkoholičara, sva mesta su bila popunjena odmah po otvaranju. S obzirom na desetine hiljada Beograđana, registrovanih narkomana i zavisnih od alkohola i podatka da Zavod za bolesti zavisnosti ima dispanzer za svega tridesetak mesta za zavisnike od droge, odnosno 24 mesta za alkoholičare, jasno je da je stanje alarmantno. Budući da je lečenje zavisnika dug, težak i mukotrpan posao, veoma je važno da programi edukacije i prevencije spreče stvaranje novih, odnostno, "regrutaciju" onih koji bi tek mogli da postanu narkomani.

I zato ohrabruje svaki pomak u suzbijanju ove pošasti. Otvaranje klinike "Dr Vorobjev" je značajan korak. Klinika ima reputaciju najbolje na evropskim prostorima. Već su je mnogi nazvali kućom nade.

...

Klinika za lečenje bolesti zavisnosti "Dr Vorobjev" postoji u Rusiji više od 15 godina. Uspešno se razvija u Moskvi, Restovu, Krasnodaru, Pitigorskom i Georgijevskom. Bavi se lečenjem svih vrsta zavisnosti, od različitih narkotika, alkohola, tabletomanije kao i patološke zavisnosti od kocke. Mi lečimo različite oblike neuroza i depresija. Klinika koristi savremena svetska dostignuća u oblasti psihijatrije i narkologije, stvara i usavršava sopstvene autorske metode. Za deceniju i po izlečeno je preko tri hiljade zavisnika i više od osam hiljada alkoholičara.

...

Tajn lečenja zavisnosti je vrlo jednostavna: mora se bespoštedno boriti protiv bolesti i veoma voleti samog pacijenta. Odvojiti ličnost čoveka od njegove nesreće. Bolest se može pobediti samo zajedno sa samim pacijentom. Što se tiče metoda, mi biramo najbolje od modernog iskustva svetske medicine i vodimo računa o tome da to ne naškodi čoveku, da ne ostavi neželjene efekte i komplikacije. Protivnici smo hirurškog lečenja mozga kod narkomanije. Znamo da se ne sme nožem odseći zavisnost iz mozga.

Mozak treba lečiti u celini, tako da čovek može da uživa u trezvenom životu i da se ne oseti kažnjenim. Lečenje se sastoji od nekoliko etapa i počinje potpunim pročišćavanjem organizma. Pacijent se skida bez krize, pri tome normalno jede, spava i dobro je raspoložen. A tada počinje najvažnije lečenje mozga pomoću lekova, aparatima i informacijama.

Kao rezultat nestaju napadne misli o narkoticima i sećanje o zadovoljstvu koje oni gaje. Pacijenta prestaju da interesuju narkotici i postaje ravnodušan prema njima. Sledeća etapa je da je pacijent svesno i podsvesno spreman da odbije bilo koji predlog da se drogira i to mesto koje se oslobodilo u njegovoj duši, od bolesnog načina života ili tačnije od slike smrti i umiranja, mi ispunjavamo to mesto novim idejama, snovima, stremljenjima, pomoću naše sopstvene psihoterapeutske metode. Osmislili smo specijalne vežbe koje stvaraju visoki energetski tonus, uverenost i volju, predivno raspoloženje u svakom, čak i najskeptičnijem i najočajnijem čoveku. Naši ispitanici nam pišu pisma zahvalnosti.

Нема коментара:

Постави коментар